Inhoan Ruotsalaisia tai inhoan ulkolaisia pomoja suomalaisessa yrityksessä. Ja tämä on ihan henkilökohtaista. Taas roikun löyhässä hirressä odottaen josko tulee kutsu pikapalaveriin jossa mietitään minun tulevaisuuttani. Se on mietitty minuutissa, nimi paperiin ja pojat saattaa ulko-ovelle.

Tämä henkilökohtainen ulkomaalaisten pomojen inhoaminen johtuu siitä että olen ollut yrityksessäni monessa organisaatiossa ja mihin ikinä menen niin hetken päästä nimitetään joku kansainvälinen pomo. Kalvoja lentää ja paljon hienoa jargonia kasvusta ja opportunitystä. Sitten alkaa henklöstön vähentäminen. Joka kerta! Minä en ymmärrä??

Ensimmäinen esimerkki. Organisaatiossa tehtiin puhelinverkkoihin liittyviä juttuja johon pikkuhiljaa sekaantui ruotsalaisia mukaan. Sitten ne valtasi koko organisaation johdon ja puhuttiin suuria Ruotsissa olevista suurista mahdollisuuksista. Tuota organisaatiota ei enää ole. 

Toinen esimerkki. Epämääräisesti ilmaisten tehtiin yrityksille älykkäitä ratkaisuja. Plussalla pyörittiin ja homma oli vakaalla pohjalla. Sitten johtoon tuli kansainvälinen johtaja joka päätti tehostaa koska ei oltu tarpeeksi plussalla tai hän halusi keskittää voimavaroja ja vähentää kustannuksia. Yksikön sivukonttorit lakkautettiin ja 25% henkilöstöstä sanottiin irti. Homma ei sillä lähtenyt lentoon. Pomo sai kenkää mutta koko homma kaatui siihen sekoiluun. 

Kolmas esimerkki. Tehtiin SAP hommia menestyksellä joka elätti hyvän ryhmän kokeneita tekijöitä. Sitten taas kasvua tekemään ja siihen palkattiin kansainvälinen johtaja joka miehitti johdon kansainvälisllä tovereillaan. Lähdettiin Ruotsiin koska siellä oli isot kasvun mahdollisuudet ja paljon potentiaalia. Palkattiin organisaatiota Ruotsiin ja koska painopiste oli kasvussa ja 'maailmanvalloituksessa' vähennettiin suomesta henklöstöä kun luvut eivät olleetkaan positiivisia. Vi***ksi meni se reissu ja vähin äänin panopiste siirrettiin muualle. Organisaatiosta jäi tuhkat jäljelle ja se yrittää sinnitellä eteenpäin. Kansainväliset pomot häipy.

Neljännen esimerkin kanssa teen juuri hommia. Tämä organisaatio oli täysin umpisuomalainen ja markkina täysin Suomessa. Tulos yli 6 miljoonaa plussalla. Eihän se riitä kun pitää saada osakkeenomistajille lisää joulurahaa. Ja taas palkattiin kansainvälinen pamppu joka pikkuhiljaa miehitti koko organisaation johdon kansainvälisillä Ruotsalaisilla. Taas samat puheet mitkä olen kuullut jo monta kertaa. Hemmetisti mahdollisuuksia laajentua ja paljon opportunityä. Nyt on toinen YT menossa alta vuoden. Sitä ennen YT neuvotteluja oli pidetty kymmenen vuotta sitten. Nyt olis varmaan aika häippästä ennenkuin tämäkin kaatuu. 

Senkin minä hyväksyisin että nostavat siellä johdossa isoja palkkojaan ja liikuttelevat laatikoita organisaatiokaavioissaan ihan niin kuin lystää mutta kun eivät tulisi puuttumaan tänne missä homma tehdään.